Evropu stojí daňové podvody ročně nejméně 200 miliard eur

Evropská komise odhaduje, že daňoví podvodníci připraví státní rozpočty unijních zemí přinejmenším o 200 miliard eur ročně; zabránit tomu má jednotná evropská databáze Eurofisc. V pátek 21. srpna o tom informoval server EurActiv.cz.

Evropská komise předpokládá, že až desetina z celkového objemu obchodů mezi členskými zeměmi nikdy nedojde k daňovým úřadům v členských zemích EU. Tato ztráta může činit až 60 miliard eur ročně; veškeré daňové podvody na území unie pak podle komise přijdou až na 200 až 250 miliard eur.

Daňové úniky umožňuje současná evropská legislativa, v rámci níž zboží převážené přes hranice nepodléhá výběru daně z přidané hodnoty. Firma, která dováží zboží například z Německa do České republiky, ho v Německu nakoupí bez daně a v ČR ho pak zdaní podle české sazby DPH.

„Daňové úniky fungují v nejjednodušší podobě tak, že dovozce nakoupí v zahraničí zboží bez DPH, které obratem prodá včetně domácí DPH. Tu však stát nikdy nedostane, neboť firma mezitím zanikne,“ uvádí server.

Sofistikovanější verze podvodu zahrnuje několik fiktivních prodejů stále stejného zboží přes hranice při němž podvodníci inkasují v každé zemi daň z přidané hodnoty. Podvádí se hlavně se zbožím, které je malé objemem, ale velké cenou – například mikroprocesory.

„V současné ekonomické situaci je důležitější než kdy dříve, abychom byli schopni efektivně bojovat s daňovými podvodníky. Plně funkční výměna informací je v tomto smyslu klíčová,“ uvedl komisař pro daňovou politiku László Kovács s tím, že každá členská země unie by měla být ochotna a schopna bránit daňovým podvodům, ať už na úkor domácí nebo zahraniční veřejné kasy.

Nově navrhované nástroje mají pomoci především v boji proti tzv. „kolotočovým podvodům“ (carousel frauds), kdy překupníci rychle přes několik zemí „protočí“ určité zboží, které nakoupili bez DPH, ale (za použití falšované dokumentace) prodávají ho s ní. DPH tak nakonec zůstane v jejich kapsách.

Komise plánuje zavedení jednotného systému pro výměnu informací mezi jednotlivými členskými státy – Eurofisc, který by podobným praktikám měl zabránit.

Komise také navrhuje, aby v rámci sedmadvacítky fungovala sdílená odpovědnost za ochranu daňových dokladů nebo přímý přístup berních úřadů do databází zahraničních kolegů.

Zavést se mají také společné minimální standardy pro registraci fyzických nebo právnických osob pro platby DPH. V současnosti se v unii běžně zneužívá „neaktivních“ registračních čísel k podvodům.

I když Evropský parlament a Rada souhlasí s tím, že je potřeba zlepšit koordinaci při stíhání daňových podvodů, není zatím jasné, zda budou všechny členské státy souhlasit se zpřístupněním svých databází zahraničním úředníkům, konstatuje server EurActiv.cz.

Zdroj: MEDIAFAX

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..