Finanční podvodnice Kristina Mrózkowá

Mrozkowá Kristina - důmJak informovala televize Nova, Kristina Mrózkowá déle než 10 let provozovala takzvané finanční letadlo, tedy vybírala vklady od lidí se slibem jejich vysokého zúročení. Evidentně málo přemýšlejících zájemců měla Mrózkowá tolik, že když už se někdo ze střadatelů občas ozval že si chce vybrat úroky, v pohodě je zvládala vyplácet ze stálého přílivu nových vkladů. Celková škoda dosáhla na Česko velmi slušné výše kolem třičtvrtě miliardy korun.

Zřejmě kvůli celosvětové ekonomické krizi a také díky postupnému finančnímu vzdělávání se českých lidí však šedesátiletá Kristina Mrózkowá z Českého Těšína v posledních měsících nestíhala vyplácet požadované peníze, takže se dokonce neznámo kde ukrývala. Spekulovalo se dokonce, že už by také mohla být mrtvá, ale minulý týden se Kristina Mrózkowá dobrovolně přihlásila na Policii. Možná i proto, že už jí Policie obstavila majetek, ale zejména se asi bude bezpečněji cítit ve vězení, než na svobodě se stovkami svých věřitelů.

Mrozkowá Kristina - směnka

Mezi přibližně 200 nešťastníky, kteří už své peníze téměř určitě nikdy neuvidí jsou podnikatelé, lékaři, důchodci i studenti, raritou bude i kostel zatížený dluhem 10 milionů korun a mnoho dalších. Další podvedení se mohou přihlásit na speciální policejní e-mail expoov@mvcr.cz, do předmětu je potřeba uvést číslo spisu 2009-29.

„Přijali jsme trestní oznámení, budeme to vyšetřovat nejspíš jako podvod,“ řekl k případu mluvčí pro odhalování korupce Roman Skřepek. V takovém případě by ji soud mohl poslat do vězení až na dvanáct let.

Je ale otázkou, zda vůbec byly směnky paní Mrózkowé platné, když například na domovním zvonku má Mrózkowá a směnky podepisovala jako Mrózková? Snad si důvěřiví vkladatelé alespoň zkontrolovali její občanku, když už jí svěřovali miliony korun …

Jak nenaletět podobným podvodníkům?
Jen málokterému úspěšnému podniku z těch mnoha milionů fungujících na celém světě se daří vytvářet čistý zisk (tedy příjmy mínus všechny náklady) 60% ročně, natožpak aby to někdo zvládal dokonce několik let po sobě. Kristina Mrózkowá nabízela 5% zisk měsíčně, a ono to nikomu nepřipadalo divné.
Stačí tedy jen přemýšlet, číst denní tisk (ekonomické zpravodajství, nejen bulvár), dívat se kolem sebe a nejsem-li si jist, zeptat se zkušenějších lidí či nejlépe odborníků.

Zdroj: ČTK, TV Nova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..