Soud s mužem, který měl České pojišťovně zpronevěřit osm milionů korun

Krajský soud v Brně začal v úterý 18. srpna 2009 projednávat případ Pavla Menšíka, který je dle státního zástupce Zdeňka Kasala podezřelý z toho, že měl jako pracovník České pojišťovny zpronevěřit pomocí smyšlených nehod asi 8 milionů korun.

Obžalovaný od roku 2005 do roku 2007 zřejmě vytvářel fiktivní nehody a sám pak peníze inkasoval. Svého zaměstnavatele měl tímto způsobem připravit zhruba o osm milionů korun. Údajného podvodníka však zadržela policie a putoval do vazby. „Zajistili jsme rodinný dům, parcelu, auto, motorku i účty. To vše v celkové hodnotě odpovídající způsobené škodě,“ upřesnil Kasal.

Líčení bude v budově soudu na Rooseveltově ulici pokračovat v úterý a ve středu, vždy od půl deváté v jednací síni číslo 252. 
Pokud soud obžalovanému vinu prokáže, hrozí mu až 12 let za mřížemi.

Česká pojišťovna eviduje od ledna již 676 pojistných podvodů

Česká pojišťovna eviduje od začátku letošního roku 676 pojistných podvodů za 121 milionů korun, jejich počet razantně narostl, za celý loňský rok jich totiž pojišťovna odhalila 703. Informaci v pondělí sdělil mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Podle Bálka se nejvíc podvodů páchá v Praze a v Karlovarském kraji. Nejméně podle něj podvádějí lidé na Zlínsku a v kraji Vysočina. „Drtivá většina případů se týkala majetkového pojištění, převažují události týkající se motorových vozidel,“ uvedl mluvčí pojišťovny.

Podle České pojišťovny se tak potvrzují teze o tom, že tak vysoké počty pojistných podvodů souvisí s finanční krizí. Jen za druhé čtvrtletí letošního roku vyšetřovatelé České pojišťovny odhalili 281 pojistných podvodů za 64 miliónů korun.

Podle Bálka hovoří světové statistiky o tom, že čtrnáct procent všech nahlášených pojistných událostí tvoří pojistné podvody. „V případě automobilů a motocyklů prý zkouší pojišťovnu podvést dokonce 35 procent pojištěných,“ uvedl Bálek.

Česká pojišťovna má v současné době na odhalování podvodů týkajících se právě motorových vozidel nový program Virtual Cash, který je v České republice ojedinělý. „Scházejí se v něm jednak vysoké množství vlastních dat o nehodě, která jsou nakombinována se speciálním softwarem. Výsledkem je přesná analýza průběhu dopravních nehod,“ dodal Bálek. Podle něj se v testovacím provozu tohoto programu účastníci sedmi ze 13 zkoumaných havárií po analýze pomocí Virtual Crash přiznali, že k havárii buď vůbec nedošlo, nebo o nehodě nepodali pravdivé informace.

Zdroj: MEDIAFAX

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..