Podvodný eShop levne-nakupy.net

Inspektorát České obchodní inspekce 1. března 2010 provedl na základě podání desíti občanů dne 17. 2. 2010 kontrolu internetového obchodu www.levne-nakupy.net. Uvedení občané nedostali zakoupené objednané zboží ani peníze nazpět.

Kontrolu inspektoři provedli v místě podnikání u vietnamské podnikatelky Kham Nguyen Thi Xi (IČ 28088859, telefon 776834927), uvedené v kontaktech na internetovém obchodu. Jelikož nebyla podnikatelka v místě bydliště zastižena, byli kontaktování pracovníci Městské policie, podle kterých podnikatelka na uvedené adrese nebydlí a pobývá v Rakousku a navrhli se obrátit na majitelku obchodu (nemovitosti) umístěného na uvedené adrese. Ta domluvila s podnikatelkou termín schůzky za účelem podání vysvětlení České obchodní inspekci.

Podnikatelka s pomocí přítomného tlumočníka a svého manžela sdělila, že předmětný internetový obchod levne-nakupy.net neprovozuje a nikdy dříve neprovozovala. Zboží, jež je prezentováno na webu nevlastní ani neprodává. Uvedený bankovní účet, na který spotřebitelé (zákazníci) poukazovali peněžní částky za objednané zboží, není jejím účtem a nezná jeho majitele a o existenci takového e-shopu ani nevěděla.

Vyhledáním informací na internetu bylo zjištěno, že majitelem internetové domény levne-nakupy.net je občan Prahy 8. Hostování domény je u Český Webhosting s.r.o., Slaný.

„Vzhledem k tomu, že uvedená fakta nesou znaky podvodného jednání, neoprávněného podnikání a obohacování, postupuje se toto podání Policii ČR,“ uvedla RNDr. Jana Příhodová, ústřední ředitelka České obchodní inspekce.

Zdroj: ČOI

2. 2. 2010:
Provoz webu levne-nakupy.net byl pozastaven, dle poskytovatele webhostingu se tak zřejmě stalo z důvodu nezaplacení poplatku za webhosting nebo porušením smluvních podmínek ze strany klienta.

Podvodný eShop levne-nakupy.net nabízel neobvykle široký sortiment zboží v kategoriích autodoplňky, chovatelské potřeby, drogerie, dům a zahrada, elektro, hračky, obuv, oděvy, parfémy, PC, sport a tabák, vodní dýmky a příslušenství.
Překvapivé bylo také to, že zcela neznámý eShop zdánlivě patřící jen fyzické osobě nabízel vlastní dopravu po celém Česku, což si na českém trhu může dovolit jen pár nejsilnějších firem s miliardovými obraty.

Jak se bránit před podvodnými prodejci na Internetu?

  • ještě před objednáním si vždy vyhledáním podle IČ prověřte podnikatele, právnickou osobu v Obchodním rejstříku, fyzickou osobu v Živnostenském rejstříku
  • v neznámých eShopech nikdy neplaťte předem, zvolte si dodání na dobírku
  • prověřte si, zda má eShop kamennou provozovnu s pevnou telefonní linkou pro snadnější řešení případných reklamací
  • vyhledejte si na Internetu název firmy či eShopu, jde-li o podvodníky či problematický eShop je pravděpodobné, že již o tom najdete informace nespokojených zákazníků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..