Falešná policistka v Praze

logo Policie ČROd neděle 14. srpna tohoto roku vyšetřují kriminalisté policejního obvodu Praha I dva případy podvodného jednání, ve kterých figuruje jedna a tatáž pachatelka. Vydávala se za policistku a přišla si tak na více než dvě desítky tisíc korun. V článku se můžete podívat na fotografii falešné policistky a předejít tak svému okradení.

Nejprve se kolem poledního objevila v prostorách prodejny benzinové čerpací stanice na ulici Karlovarská v pražských Řepích. Tamním pracovnicím se prokázala údajným služebním průkazem Policie ČR a představila se jako policistka z „měnové kriminálky“. Tvrdila jim, že mají v pokladně falešné bankovky v nominální hodnotě 2 a 5 tisíc korun, které je třeba zajistit. Pracovnice jí tedy předaly celkem 14 tisíc na hotovosti, které vložila do obálky. Tu opatřila černým hranatým razítkem s údaji o svém zaměstnavateli, útvaru, a své osobě a dala ženám pokyn, ať ji uloží do trezoru. Když obálku o něco později otevřel vedoucí prodejny, nalezl uvnitř jen kus prázdného papíru.

Podobná událost se stala ještě téhož dne kolem sedmnácté hodiny v prodejně parfumerie obchodního centra na náměstí Republiky v Praze 1. Také tady se objevila neznámá žena, která o sobě tvrdila, že je policistka a má podezření na falešné bankovky. Také v tomto případě se jí podařilo důvěřivou prodavačku hbitě obelstít. Vystačila si přitom se stejnou legendou, jako v prvním případě. Tentokrát si odsud odnesla 11 tisíc.

Oběma těmito případy se v současné době zabývají kriminalisté policejního obvodu Praha I. Domnívají se, že jde o jednu a tutéž pachatelku a dokonce znají i její podobu. Zachytily ji totiž kamery jak v prostorách benzinové čerpací stanice, tak ve zmíněném obchodním centru. Na záběrech by ji tak mohl někdo poznat. Jedná se o ženu ve věku kolem 30 let, štíhlé, přibližně 160 cm vysoké postavy s delšími rovnými tmavými vlasy. V době spáchání obou skutků byla oblečena do černého trička s krátkými rukávy a krátkých tmavých kalhot. Na nohou měla boty typu „žabky“ a na očích brýle. Policie se nyní obrací na všechny spoluobčany, kteří by mohli pomoci odhalit její totožnost, aby se neprodleně přihlásili na lince 158. Dotyčná totiž může páchat tuto trestnou činnost i nadále. Prozatím jí za trestný čin podvodu hrozí až dva roky odnětí svobody.

Policie v této souvislosti důrazně varuje a upozorňuje zejména personál nejrůznějších prodejen, aby se měl na pozoru a podobným legendám vůbec nevěřil. Útvar „měnové kriminality“, ke kterému se dotyčná hlásila, totiž ve skutečnosti vůbec neexistuje. Je také dobré vědět, jak vypadá služební průkaz Policie ČR. Jedná se o černé kožené rozkládací pouzdro, ve kterém je plastová kartička s fotografií a osobním evidenčním číslem policisty a kovový odznak ve tvaru stříbrné osmicípé hvězdy se stejným číslem. Pokud se jedná o pracovníka kriminální služby, má tento znak podobu modrého oválu, na kterém je v horní části vyobrazena stříbrná osmicípá hvězda a pod ní je nápis Služba kriminální policie a vyšetřování. Pokud má policie podezření na padělané bankovky, je povinná je dle zákona zajistit přímo na místě a vydat k tomu příslušné potvrzení. Pokud je následně Česká národní banka vyhodnotí jako pravé, musí být vráceny zpět majiteli.

zdroj: Policejní prezidium České republiky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..