Hospodská sázka: je větší výška sklenice nebo její obvod?

půllitr - Beer - photo by Egahen, www.sxc.huV tomto případě nejde o podvod, ale jen o základní znalost geometrie, kterou lze využít například v restauraci pro sázku o pití zdarma. Vzhledem k optické iluzi může sázka dopadnout jediným možným způsobem vhodným pro vás, takže si tak lze klidně i každý večer přijít na pěkných pár panáků zdarma. Sázku je pochopitelně vhodnější uzavírat ideálně v klidné a ještě nepříliš opilé společnosti, někteří slabší jedinci nemusí svou jasnou prohru před známými unést a přijdete tak nejen o vyhrané pivo, ale třeba i o své zuby ;-).

První sázka např. o pivo je o to, zda je delší obvod sklenice, nebo její výška. Protože každému obvykle připadá, že sklenice musí být vyšší než jaký je její obvod, rádi se s vámi proto vsadí. Pak můžete zvýšit sázku na dvě piva – je větší spodní obvod sklenice, nebo její výška?

Další zvyšování sázky na postupně třeba až 3 piva, 3 panáky a troje brambůrky: přidám pod sklenici popelník, pak klidně i mobil a třeba i sirky. To vše protože předem vím, že např. pivní vysoký a úzký půllitr Litovel má obvod 26 cm a výšku jen 21 cm (což tak na první pohled rozhodně nevypadá), takže mohu výšku sklenice doplňovat o další předměty až téměř po dosažení obvodu sklenice. Po ukončení sázení si změřím např. ubrouskem obvod sklenice, porovnám ji s celkovou výškou sklenice i dalších předmětů a mohu si vybrat svou výhru.

Znáte podobný trik vhodný pro sázení se v hospodě? Napište nám o tom do komentáře pod článkem!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..