Zloději si natočí váš klíč na video a vyrobí si jej

svazek klíčů - keys - photo by just4you, www.sxc.huJak uvedly Zprávy TV Nova 14. 7. 2009, česká policie odhalila nový způsob vloupání do bytu či prodejny. Organizovaná skupina ukradla celkem 11 milionů korun, než se je podařilo odhalit a s tím i zajímavý způsob, jak se do prodejen typu zlatnictví či bytů movitých lidí dostávali. Protože takto lze okrást každého a je tedy pravděpodobné, že se novátorské metody chytí i další zlodějské bandy, doporučujeme našim čtenářům, aby si zejména tento článek přečetli.

Základem zlodějské finty bylo, natočit si uzamykání prodejny či bytu videokamerou ve vysokém rozlišení, což jim umožnilo i z bezpečné vzdálenosti získat tak detailní snímek klíče, že si pak podle něj zhotovili kopii. Taková kamera může být skryta i ve zdánlivě nevinné igelitce na chodbě vašeho bytu, nebo v autě, parkujícím před vaší prodejnou.

Skrývat si zoubky klíčů při odemykání asi doteď ještě nikoho nenapadlo, zásadní chybou majitelů prodejen však bylo to, že měli klávesnice zabezpečovacího zařízení umístěny na zvenku viditelném místě. I když jim to možná na začátku majitelé nařídili, obsluha prodejen časem zlenivěla, přestala si klávesnici při zadávání kódu zakrývat dlaní druhé ruky a zloději měli cestu k lupu volnou. Možná měli na prodejnách u klávesnice i obvyklá dvířka, která však časem upadla a nikdo se nenamáhal je opravit.

kopie klíčů - reportáž TV NOVA 2009-07-14

Třetí vychytávkou evidentně přemýšlivé zlodějské bandy bylo to, že do akce šli přes polední přestávku. Na tu chvilku se totiž ve vykradených zlatnických prodejnách neskrývaly vystavené šperky do trezoru, který by asi za polední přestávku nikdo jen tak jednoduše nevykradl.

Nová zlodějská finta byla tak úspěšná a nečekaná, že majitelé vykradených prodejen zpočátku podezřívali svůj personál. Co jiného si taky v první chvíli myslet, když máte vykradenou prodejnu a přitom neporušené zámky a nespuštěný alarm, reagující pomocí senzorů jinak na sebemenší pohyb v prodejně?

Jak se tomuto způsobu vykradení bránit?

  • nemáte-li na prodejně či v bytě alarm nebo zabezpečovací zařízení a je-li na vaše dveře zvenčí zboku vidět, skrývejte raději klíč dlaní
  • máte-li na prodejně zabezpečovací zařízení, nechte si klávesnici pro zadávání kódu umístit tak, aby na ni zvenku rozhodně nebylo vidět
  • máte-li na prodejně vystaveno cenné zboží, při polední pauze neodcházejte na oběd všichni společně , ale vystřídejte se

Zdroj: Zprávy TV Nova 14. 7. 2009

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..