Nesolidní realitní kanceláře podvádějí své klienty

předání klíčů - ikonkaProdej bytu či nemovitosti není jednoduchá záležitost ani co se týče byrokracie kolem toho, také proto mnozí majitelé využívají služeb realitních kanceláří.  Protože český (nejen) realitní trh bohužel není ani 20 let po pádu komunismu v pořádku, můžete klidně narazit i na realitku vcelku známého jména, která se však neživí zprostředkováním prodeje, ale vydělává jen na své nesolidnosti a zejména na nezkušenosti svých klientů. Je to možné také proto, že naše zákony stále nejsou dokonalé, dodnes nefunguje jedna velká, jednotná a schopná asociace realitních kanceláří, ani neexistuje povinná certifikace realitních makléřů.

Mějte proto na paměti, že svěřujete-li veškeré papírováni ohledně prodeje či pronájmu svého bytu či nemovitosti realitce, je také v tomto případě velmi důležité přečíst si smlouvu s ní uzavíranou. V Česku se totiž nyní stále častěji objevují případy, kdy klient podepíše s realitní kanceláří smlouvu o zastupování a nevšimne si, že smlouva (a zejména povinnost vyplatit provizi z prodeje) platí na podstatně delší dobu než by klient chtěl, nebo že je dokonce po dlouhou dobu zcela nevypověditelná.

Protože tato obvykle velmi neschopná a téměř nic nedělající realitka váš byt ani za několik měsíců neprodá, přijdete po čase k nim a sdělíte, že už jimi nechcete být zastupováni. Někdy se vám dokonce i stane, že máte byt možnost sami prodat (ozve se někdo známý, spolupracovník a pod.), nebo po vás byt chce jiná realitní kancelář pro svého klienta. Jenže ve chvíli kdy se nesolidní realitce pokusíte vypovědět smlouvu vám tato sdělí, že smlouvu s nimi jste uzavřeli například na 2 roky a oni se na předčasném ukončení této pro ně velmi výhodné smlouvy nehodlají dohodnout.

Florida Executive Home - photo by ljleavell, www.sxc.hu

Jelikož české soudnictví kupodivu neshledává na takovém postupu (uzavření jednostranně velmi výhodné smlouvy) nic nezákonného, máte v tomto případě jen dvě možnosti:

  1. Nemovitost sami či přes jinou realitní kancelář prodáte či pronajmete a nesolidní realitce i tak vyplatíte ve smlouvě s ní danou provizi zcela za nic. Potřebujete-li prodávat hned, zaplatíte tak provizi dvěma realitkám současně.
  2. Počkáte až vám skončí smlouva s nesolidní realitkou a nemovitost prodáte či pronajmete až pak (máte-li ovšem možnost čekat).

Jak se bránit nesolidní realitce a jak se vyhnout realitním podvodníkům?

Před výběrem realitní kanceláře si od známých a na Internetu ověřte, zda na ni nejsou stížnosti, či zda se o ní dokonce nepsalo v tisku, nebo nebyla-li negativně zmíněna v televizní reportáži. Jednoduše si vložte celé jméno realitní kanceláře do políčka HLEDAT vpravo nahoře zde na webu a dejte hledat. Skládá-li se jméno kanceláře z více slov, vložte je při hledání do uvozovek, aby se nehledala jednotlivá často hodně obecná slova (prodej, domů, s.r.o.), ale celá fráze („prodej domů s.r.o.“). Díky tomu nedostanete stovky tisíc nepřesných výsledků hledání, ale třeba jen stovku těch správných výsledků právě o hledané firmě.

Dobře si prostudujte webové stránky realitní kanceláře, platí že solidnější mohou být zejména ty, co mají:

  • více bytů v nabídce (musíte však umět poznat, že jde o jejich nabídku, a ne jen o výtah z nějakého inzertního systému)
  • více poboček po Česku (nad 10 poboček je to téměř jistota, že vás nepodvedou, ale jejich služby mohou být dražší)
  • více makléřů, ukazují jejich fotky a přímé kontakty (mobil, e-mail, pevná linka) na ně
  • více pevných telefonních linek (někdo zastihnutelný jen na mobilu vám po podpisu smlouvy už nikdy nemusí zvednou telefon)
  • členství v nějaké fungující asociaci realitních kanceláří
  • spolupráci s bankami, hypotéčními domy, stavebními spořitelnami či s developery

Máte již podobnou negativní zkušenost s některou realitní kanceláří? Našli jste i jiné příznaky, jak poznat fungující a solidní realitní kancelář? Napište nám o tom do komentářů pod článkem!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..