Realitní kancelář REKIN nevracela zálohy vybrané od kupujících

REKIN - ikonkaPo činnosti realitní kanceláře REKIN s.r.o. „v likvidaci“ zbylo minimálně 50 poškozených klientů, kteří nahlásili škodu 33 milionů korun. Polici sice proti jednatelce Silvie Pešátové zahájila trestní stíhání, to však nešťastným klientům realitní kanceláře REKIN peníze nevrátí. Pro správkyni konkursní podstaty zůstal majetek ve výši cca 6 milionů korun, celkové závazky jsou podle ní kolem již 60 milionů korun.

Realitní kancelář REKIN své pobočky zavřela na přelomu listopadu a prosince 2008 a přestala komunikovat se svými klienty. Stalo se tak i přesto, že společnost REKIN s.r.o. byla členem Asociace realitních kanceláří (ARK ČR). Tato asociace má mimo jiné za úkol chránit klienty realitních kanceláří před podvodnými makléři a podnikateli v realitách, což se jí nutno říci až na tento případ skutečně daří. Od svého založení v roce 1991 se totiž ARK ČR stalo poprvé, že by její člen takto nevratně zpronevěřil miliony korun svých klientů!

Aby ARK ČR dostála své snaze o poctivost realitního podnikání, uzavřela dohodu o spolupráci s advokátem JUDr. Josefem Skácelem, který bude poskytovat své právní služby pro klienty RK REKIN na náklady Asociace. „Klienti REKIN nemají momentálně jinou možnost, než domáhat se svých nároků právní cestou, a to individuálně. Nést finanční náklady na právní pomoc by pro ně bylo jistě nepříjemné – vždyť mnozí mají v RK REKIN blokované peníze. Tak jsme se rozhodli, že jim pomůžeme. Našli jsme partnera, který nabízí opravdu vstřícné podmínky,“ uvedl generální sekretář ARK ČR Jan Borůvka. Přímé náklady například na soudní poplatky nebo ověřování si však musí hradit klienti sami.

[flagallery gid=1 name=“Galerie“]

Klikněte na SL pro Slideshow (automatické prohlížení), nebo FS pro FullScreen (zobrazení přes celý displej).

Poškození klienti realitní kanceláře REKIN s.r.o. se mohou na JUDr. Josefa Skácela v této věci obracet prostřednictvím ARK ČR, kde dostanou bližší informace. Telefonické spojení na ARK ČR je 272 762 953, e-mail: arkcr@arkcr.cz. Kontakty jsou uvedeny také na internetových stánkách asociace www.arkcr.cz.

Každý člen Asociace realitních kanceláří má zaměstnance, kteří prošli sadou školení ARK ČR a mají o tom platný certifikát. U realitní kanceláře, která je členem ARK tedy nehrozí, že by neuměla dělat realitní byznys. Všichni členové ARK jsou pojištěni, přestože to zákon nepředepisuje. Jedná se však o pojištění odpovědnosti proti škodám, které by RK případně způsobila profesním pochybením. Na škody například z defraudace se však tato pojištění většinou nevztahují.

„Kauza REKIN je dalším argumentem podporujícím snahu Asociace realitních kanceláří České republiky o změnu legislativních opatření. Chtěli bychom zpřísnit podmínky pro provozování realitní kanceláře. V současné době je realitní činnost volnou živností, takže nikdo nezkoumá kvalifikaci makléřů a už vůbec ne jejich morální bezúhonnost. Už roky vysvětlujeme, že je to špatně. Doufáme, že naše argumenty nyní najdou větší pochopení.“, řekl k této kauze Jan Borůvka, generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR.

Likvidátor společnosti REKIN s.r.o. „v likvidaci“:
Josef Schmidt, Karviná, Nové Město, Holubova 1756/3, PSČ 735 06

Insolvenční správce společnosti REKIN s.r.o. „v likvidaci“:
JUDr. Věra Záděrová, Ostrava, Přívoz, Nádražní 165, PSČ 702 00

Jak se jako prodávající bránit podvodné realitní kanceláři?

  • Nikdy nenechte platbu od kupujícího skládat u realitní kanceláře či dokonce jen u realitního makléře, tito k tomu nejsou státem určeni, nemají žádné pojištění a nic vám negarantují. Jestli už se někde mají skládat peníze, tak jedině u notáře.
  • Jelikož realitní kanceláře ani makléři nejsou nijak regulováni či hlídáni státem, nikdy jim nepodepisujte žádné jimi připravené smlouvy bez porady s vaším právníkem. Chcete-li přesto při prodeji za miliony korun naprosto nesmyslně ušetřit pár tisíc za právníka, můžete se podívat na vzory smluv, vypracované právníky Sdružení obrany spotřebitelů.
  • Před výběrem realitní kanceláře si ověřte, zda je členem Asociace realitních kanceláří. Je-li členem, máte mnohem větší pravděpodobnost (nikdy ne jistotu, je to podnikání jako každé jiné) že vás nepodvedou, a že je činnost této realitní kanceláře profesionální a odborná.

Zdroje: TV Nova, pořad Občanské judo, 11. 10. 2009; www.kurzy.cz

Jeden komentář u “Realitní kancelář REKIN nevracela zálohy vybrané od kupujících”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..