obří jahody šplhající do výše člověka

jahodyAno, někteří z nás si přečtou nadpis a hned se zarazí, že je na tom něco divného. Náruživý zahrádkář však evidentně jedná jinak, neboť když pod podobným textem ještě ony zmíněné jahody uvídí, přestane obvykle přemýšlet a jahody si co nejrychleji objedná na dobírku. Jak to dopadne již možná tušíte …

Ano, správně, je to podvod! Buď vám nepřijde nic, nebo nějaká hloupost (např. zabalený kámen), když ale narazíte na sofistikované podvodníky, tak vám dokonce přijde i trs čehosi zeleného.

Kdo si tipl, že z onoho „zázračného“ trsu nikdy nevyrostou jahody, a už vůbec ne „obří“, ten se trefil ;-). Jak až s podivem, kolik vzdělaných a přemýšlivých lidí na podobný trik naletí!

Vylepšení podvodu:

Chytří podvodníci vám nabídnou vrácení peněz v případě vaší nespokojenosti, což se mnoha lidem zalíbí a zdá se jim to jako solidní přístup ze strany prodejce. Problém je však v tom, že své peníze už samozřejmě nikdy neuvidíte, neboť podobné firmy jsou obvykle nedohledatelné a právně nepostižitelné.

Jak odhalit podobné podvody:

  • firma v inzerátu neuvádí své sídlo, ale jen P.O. BOX
  • firma sídlí někde na okraji republiky, kam se učitě nikdo osobně vymáhat pár set korun nevydá
  • firma na sebe v inzerátu neuvádí kontaktní telefony a když už, tak jen mobil (který si koupí anonymně a může jej kdykoliv zahodit)
  • inzerát je obvykle přehnaně vychvalovačný
  • v inzerátu jsou pravopisné chyby (podvodníci jsou v jistém směru chytří, ale často jsou to nevzdělaní hlupáci)), chybí česká diakritika (háčky a čárky nad písmeny) či dokonce chybí celé znaky s diakritikou (firma je z ciziny a inzerát tvořila amatérsky v programu, který české znaky nemá)
  • rizikový inzerát obvykle vychází v tištěných médiích které čtou nižší příjmové skupiny obyvatel (např. bezplatný deník Metro), v bulvárech (např. deník Blesk), nebo v časopisech zaměřených na seniory (např. Vlasta)
  • před objednávkou čehokoliv využijte vyhledávač na Internetu a zadejte si název firmy či inzerovaný produkt, často najdete stránky se stovkami či tisíci nespokojených zákazníků, co už dané firmě naletěli

Co dělat, když jsem naletěl(a):

  • Jestliže šlo o částku pár set korun, nenaděláte asi nic, protože i kdybyste věc řešli soudně, bude vás to stát jen další nervy a tisíce korun, abyste po mnoha letech (jak známe české soudnictví) zjistili, že firma je nevinná. POUČTE SE!
  • Pokud je částka vyšší, můžete na jakémkoliv oddělení Policie podat trestní oznámení na neznámého pachatele, případně se na serveru jako je tento zkontaktovat se stejně postiženými zákazníky a jednat společně.

Setkali jste se již s něčím podobným?

Přivítáme vaše reakce v komentářích pod článkem, můžete tak pomoci ostatním!

41 komentářů u „obří jahody šplhající do výše člověka“

  1. No, všechno co tady píšete přesně sedí na firmu VITA NATURA s.r.o., jejíž inzerát jsem teď viděl v Metru. Ta firma sice uvádí jako korespondenční adresu Valaššské Klobouky, ale sídlo mají v Olomouci na třídě Kosmonautů 989. Majitelem je Patrick Meunier (1%) a firma ASAP INVEST S.A. (99%), obojí z Lucemburska, pověstném především výhodným daňovým režimem.

  2. Dobrý den, jsem manažerkou inzerce deníku Metro a nemohu najít žádný funkční kontakt na firmu Vita Natura s.r.o., ani se k ní dovolat, přestože u nás již mnohokrát inzerovali.
    Jestli si to tady někdo z firmy Vita Natura s.r.o. čtete, zavolejte mi prosím na telefon 236005276, děkuji.

    1. No, to musí být pěkná firma, ta VITA NATURA, když nezvedají telefony ani těm, co jim chtějí nabídnout inzertní plochu.
      Co pak ti chudáci, kteří si u VITA NATURY objednají jahody a chtějí něco reklamovat?

  3. V časopise Rytmus života se objevila celá strana návodu na rychlé zhubnutí. Fotografie šťastných žen a usmívajících se „lékařů“. Zprostředkovatelem toho zázraku je samozřejmě VITA NATURA s.r.o. Valašské Klobouky!!!
    Tak POZOR!

    1. Děkujeme Vám Radmilo za upozornění, jen jste ještě mohla napsat jaký konkrétně zázračný prostředek na hubnutí nyní VITA NATURA propaguje, abychom před ním případně mohli varovat na http://www.zhubnout.info, kde už pár takových ve sbírce máme 😉

  4. Pozor na firmu DIREKT MARKET s.r.o.!!!
    Firma DIREKT MARKET s.r.o., P: O: BOX 77, 766 01 Valašské Klobouky
    Tato firma inzerovala v časopise „Blesk“ ě. 16 (od 24. – do 30. 4. 2010) inzerát pod Nadpisem: TYTO JAHODNÍKY ŠPLHAJÍ K NEBI …
    …tyto jahodníky poskytují bez přestávky od konce dubna až do doby, než přijdou mrazy, jahody, které budete moci trhat ve výšce člověka.

    Mé povolání je strojař – projektant – technolog – normovač, nyní ve starobním důchodu. Již jsem se setkal s podvodníky; jsem i z bývalé profese zvyklý si všechno prověřovat.
    Moje přítelkyně, která ráda zahradničí, mě upozornila na tento skvělý inzerát, že by si ráda tento „div“ zasadila do truhlíku na balkoně. Jsem sice strojař, ne zahradník, ale této „kachně“, určené pro důvěřivce jsem nevěřil. Sjezdil jsem kus světa, viděl leccos, ale nikde jsem nic podobného neviděl!
    Zvláště, když jsem název firmy dal do vyhledávače! Našel jsem různé druhy jahod, ale takovýto „nonsens“ ne!
    Tato pochybná firma nemá své webové stránky! Ani v inzerátu není odkaz na ně, či telefon, prostě nic – než velká chvála na ty zázračné bobule!!!
    Tak všichni pozor, ať nedáte vydělat podvodníkům a gaunerům, kteří těží z lidské důvěřivosti a hlouposti!
    Karel z Jihlavy

    1. Dobrý den Karle,
      děkujeme za všímavost a věřme, že čím více článků o různých podvodnících vyjde, tím méně lidí jim naletí.

    2. Mnohokrát Vám děkuji za upozornění. Právě jsem uvažovala, že si je objednám, ale chtěla jsem si to ověřit na internetu.

      1. Děkuji za to ,že je internet.Manžel mi chtěl udělat radost a chystal se objednat OBŘÍ JAHODNÍKY.Já jsem se chtěla jenom podívat na net,abych zjistila něco o lidech, co tyto jah.distribují .A tak mám sice po jahodách,ale zase jsme ušetřeni spousty starostí, po obdržení zásilky.Děkuji za upozornění MARIE a PETR.

    3. Díky za upozornění, myslel jsem si to, protože
      ta jejich adresa přes PO BOX je typickou známkou
      podvodníků.

  5. tak jsem taky naletěla koupila jsem 10 kusů za 720kč s poštovným a přišli mě jakési cancourky tak je tedy zasadím a uvidím jestli něco uvidím

  6. Tak můj manžel taky naletěl,poslali 5 kusů,účtovali 10,to znamená 1 kus asi za 120 kč,no nekupte to!A ještě nevím,co z toho vyroste,jestli to vyroste!

  7. Takže vážení, moje tchyně si jahody taky objednala a tak začalo moje pátrání.
    Došla jsem až tak daleko, že jsem si na internetu zjistila telefonní číslo do pobočky v Nové Dubnici !! ul. A.Sládkoviča a zavolala jsem tam. Když jsem se dotazovala na cenu jahod, sdělili mi, že cena uvedená v inzerátu ( 39,- Kč/ks ) je pouze v případě, že si jich objednáte víc, což jaksi zapoměli do inzerátu uvést. Trochu jsem jim pohrozila a vyrazila jsem z nich e-mailovou adresu : dmarketcz@gmail.com a tam jsem vše vylíčila ( poslala jsem i sken faktury) a požadovala jsem vrácení peněz zpět. Nebudete mi věřit, ale minulý týden přišla poštovní poukázka na 350,- Kč ( což je cena jahod bez poštovného).
    Takže radím vydržet, zkoušet a hrozit – třeba jako já – klamavou reklamou

    1. Děkujeme za tipy, zřejmě nabrali novou nezkušenou telefonistku, nebo už jim ty stížnosti konečně začaly přerůstat přes hlavu :-).

    2. ted prave jsem si tyto jahody chtela po otevreni t v expres objednat a jeste ze umim dobre cist po precteni vsech komentaru jsem rychle od koupi ustoupila radej koupim u zahradnika jen popinave ale jiste a muzu si pekne vklidu vybrat a bude to levnejsi a vustech je to jedno jakou maji odrudu

    3. obcas tyhle firmy delaji, ze nekomu neco vrati, aby si aspon trosku vratili seriznost a zajistili si kladne ohlasy 🙂

      1. Že by to dělali dobrovolně, tak o tom docela pochybuji, snazší cestou pro podvodníky je, vkládat anonymně do diskusí kladné ohlasy sami na sebe.
        Pak jsou případy, kdy se podvedený spotřebitel nedá, bojuje za svá práva, a pak se některý slabší podvodník zalekne (chytřejší si zváží výhody pro a proti), a peníze vrátí.

  8. Dobrý den,a veliký dík všem! Právě jsem se s manželem rozhodla že si objednáme tyto šplhající jahodníky a né jen pro sebe, ale že obdarujeme i rodinu. Bohužel jsme spíše kozlové nežli zahradníci takže bychom lehce naletěli. Mnohokrád Vám děkuji že jsem se mohla zde dočíst jak to vlastně s těmi jejich hotovými zázraky je!

  9. Dobrý večer, jsem starší člověk, přestože mám internet 2 roky, využívám jej spíše pracovně (finanční poradce), takže jsem jahody objednala a nyní jsem chtěla napsat dopis, jak uvádí v inzerátu – “ peníze mi zcela bez diskuse vrátí“. Adresu ani telefon jsem nenašla, ale místo toho stížnosti lidí. Zjistila jsem, že tato firma pod různými názvy využívá důvěřivosti lidí již od r. 2004. Zjistila jsem i další věc – moje švagrová si před rokem koupila přípravek na hubnutí SveltStyle – tato firma vystupovala pod názvem Vita Natura – měla však BO BOX 97 sídlící též ve Valašských Kloboucích. V minulém časopise TV Blesk jsem objevila opět nějaké přípravky na hubnutí, ale ne již od Vita Natura, ale pod stejnou hlavičkou, jako jsou nabízené obří jahody, tj. Direkt Market. Tato firma nyní láká důvěřivce na hubnutí pod jiným názvem, ale jedná se o stejné podvodníky. Toto jednání se nazývá klamavá reklama a je v naší zemi trestné. Již 6 let různé časopisy tisknou tyto inzeráty, i když majitelé časopisů vědí, jak se věci mají. Oni však podnikají a mají z uvěřejněných inzerátů peníze, tak proč ne? To není nikdo, kdo by těmto podvodníkům učinil přítrž – Živnostenský úřad, Finanční úřad neb soud?

    1. Dobrý den,
      kde není žalobce, není bohužel ani soudce.

      Přesně na to hodně podvodníků spoléhá a mají proto svůj „byznys“ postaven na prodeji nefunkčních šmejdů za pár stovek, o které se bude jen málokdo chtít v českých podmínkách (mnoho let trvající soudy, pro stejný skutek jiný rozsudek v Praze a jiný v Brně, justiční mafie, propojení soudů, exekutorů, konkurzních správců, rozhodčích soudů, atd.) soudit.

      Náš server je bohužel neziskový (kdo z výrobců a obchodníků by si objednal reklamu na webu, který nepoctivé výrobce a obchodníky kritizuje?), takže sice můžeme upozorňovat, ale najmout právníky a něco udělat, to není v našich silách.
      V českém Absurdistánu jen riskujeme, že nás podvodníci zažalují, soudní spor vyhrají, budou po nás chtít peníze a server budeme muset ukončit …

  10. Je mi líto,že jsem skočil na úplně evidentní podvod,který bohužel není reálně ani dost dobře žalovatelný nebo jakkoliv postižitelný.
    Jahodníky byly pěstitelským podvodem a uveřejněné záruky samozřejmě také a nic se zdaleka neblížilo serioznímu jednání.
    Upozornění na podvodné jednání a okrádání slušných a důvěřivých lidí by ale mělo být po nabytých zkušenostech samozřejmé a to alespoň prostřednictvím např.relací RECEPTÁŘe v televizi nebo třeba i v občanském judu – firmě DIREKT MARKET s.r.o. Valašské Klobouky je nutné udělat odpovídající reklamu tak,aby si to tito podnikavci nemohli tak lehce lidi okrádat.

    1. Dobrý den, mohly by jsme to dát tedy do Občanskýho juda? Je to podvod a přidám se. Najděme víc takových lidí, kteří se nechali napálit. Šleierová

      1. Vážená paní Šleierová,
        samozřejmě můžete informovat koho uznáte za vhodné, televizní pořady typu Černé ovce (ČT), Reportéři ČT (ČT), Občanské judo (TV Nova), nebo Soukromá dramata (TV Prima) jsou díky vysoké sledovanosti určitě nejvhodnější.

        Budeme jen rádi, když redaktorům uvedených pořadů uvedete naše stránky http://www.test4u.cz, a když se s námi redaktoři spojí, ochotně s nimi budeme spolupracovat.

        Ne každý umí hledat na Internetu, a ne každý si najde právě naše před podvody varující stránky, takže čím více lidí o tom podvodu i dalších podvodech bude vědět, tím méně lidí bude u podvodníků nakupovat.

        1. Já se přidávám.Jsem jedna z dlouhé řady lidí,kteří naletěli na lákavou nabídku.Jsou opravdu vysoké,slimák je žere a nedá mu to moc námahy.Škoda že na tuto stránku nejdou uveřejnit fotografie,jsou opravdu k popukání

          1. Dobrý den,
            Vaše fotografie můžete vložit kamkoliv na web (např. Rajce.net, Uschovna.cz) a napsat nám sem odkaz, rádi je zveřejníme 😉

  11. No dobrý den, už jsem sem psala, že jsem jahody zakoupila. Takže jsem je i zasadila a ejhle – nešplhají i když rodí ale šplhat se jim nechce. Podvod a chyták na blbce jako jsme my.

  12. Dobrý den,

    a co fy. Evropské centrum ezoteriky,existuje vůbec nebo je to taky podvod,
    stále inzerují v novinách a uvádí také jenom PO.Box.nevím co si o tom myslet.

    Díky

  13. Také jsem si objednala tyto jahody. Přišly sazeničky balené po 5 ks s krásnými kořeny, tak jsem si libovala. Teprve teď mi napadlo se podívat na recenze. Chtěla jsem jahody věnovat k narozeninám příbuzné. To si asi rozmyslím. Uvidím, jak vyrostou.

    1. Dobrý den, tak nám pak dejte vědět, třeba už to teď dělá zcela jiná firma, nebo jiní lidé v ní, nebo už proste dostali tolik pokut a byli tolikrát před soudem, že se konečně rozhodli pracovat poctivě, a dodávat to, co v inzerátech už roky slibují.

  14. Děkuji všem, kteří přispívají na podobné stránky a nenechávají si svá drobná selhání pro sebe. Také jsem chtěla koupit šplhající jahodníky, a to dětem na balkon. Finančně by nás to sice nezruinovalo, ale jsem samoživitelka a každá koruna je pro nás dobrá. Děkuji všem, kteří si zboží koupili za mě, soucítím s vámi a úplně cítím tu bezradnost a ten vztek na sebe samu, že jsem dala podvodníkům peníze, které jsem mohla investovat do svých dětí. Zajímalo by mě, kde tato firma bere adresy, ale to je asi úplně jedno. Každopádně jsem se inspirovala na jiných stránkách a pokud nemohu zastavit to jejich bombardování letáky s úžasnými výrobky, bojuju s nimi jejich zbraní – veškeré jejich letáky i s těmi kupony na vysoké výhry narvu do odpovědní obálky, přelepím izolepou, podepíšu a hodím do schránky. To by v tom byl čert, kdyby mi ještě něco posílali.

    1. Dobrý den, posílání NEVYŽÁDANÉ POŠTY nazpět NA NÁKLADY podvodných firem je VYNIKAJÍCÍ strategie, děkujeme Vám za podnět!

  15. Ahoj kamarádi a kamarádky

    Taky jsem zjištovala firmu až po došlé objednávce / shnilé sazenice / za 718,- Kč
    e-mail žádný, telefoní číslo žádné , tk čau penízky

  16. Dobrý den,právě čtu inzerát na „Řekněte stop artróze“-zahojte si chrupavku z protejnu hlemýždě.Píší jaký je to neuvěřitelný objev,a přikládají kupon na zkoušku zdarma na 30 dní.je tam totiž fikaně napsáno,že můžu poslat zpět prázdnný a my Vám pošleme peníze zpět,ale v úvodu píšou,že je to zdarma na 30 dnů.Mají to ještě rozděleno na 1)rychlá kůra za 690Kč
    2)silná kůra za 1 190Kč
    3)extra silá za 1 590Kč
    4)intenzivní kůra za 1 890Kč
    Dále,že dostanu na dobírku a zaplatím na poště..
    Po přečtení Vašich zkušeností,jsem zvědav kdo se zde ove jak mu to pomohlo!
    Inzerát byl v časopise Pestrý svět č.46/14.11.2013

    1. Dobrý den,
      velmi děkujeme za upozornění, evidentně se firmám tohoto typu ještě nikdo věnovat podobně, jako „šmejdům“ z předváděcích akcí pro důchodce, jejichž „podnikání“ už konečně začala zvonit umíráček.

      Kdybyste zvládla tu stránku časopisu vyfotit, snímek vložit někam na ulozto.cz, a sem do komentáře nám vložit odkaz, rádi o tomto dalším pokusu dostat z důvěřivých lidí peníze napíšeme celý článek, jako varování pro všechny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..