Pozor na nové formuláře na inzerci v katalogu

logo World Business GuideV těchto dnech rozesílá nizozemská společnost „World Business Guide“ podvodný email s předmětem Business Guide Registration 2009/2010 . Email, formulář i stránky společnosti vytvářejí dojem, že se jedná o bezplatnou službu pro registraci podnikatelů a firem do celosvětového katalogu, ale není tomu tak. Jde pouze o další tzv. „katalogový podovod“, který se snaží z nepozorných příjemců e-mailu vylákat peníze.

SOS – Sdružení obrany spotřebitelů proto informuje a varuje všechny subjekty, kterým byl email doručen, či zpráva přišla klasickou poštu, aby si pečlivě přečetli informace, které jsou malým písmem v dolní části formuláře s titulkem ORDER napsány, a kde je stanoveno, že se jedná o závaznou objednávku prezentace údajů o firmě v katalogu, za podmínek uvedených na internetových stránkách společnosti.

Informace o ceně je důmyslně skryta na webových stránkách společnosti v sekci „Terms and conditions for insertion“ (podmínky pro vložení inzerce) v bodě 7, kde je řečeno, že cena za tři roky 2.985 €!

World Business Guide - formulář

Jedná se o stejný postup, jaký používá například společnost European City Guide, se kterou mají negativní zkušenosti mnozí podnikatelé, kteří v omylu odeslali formulář na stejném principu a posléze jim společnost doručuje upomínky a výzvy k zaplacení.

Nepodepisujte a neodesílejte žádný formulář, aniž byste si přečetli veškeré informace na formuláři a nebyli seznámeni se všemi důsledky, které odeslání formuláře přinese.

34 komentářů u „Pozor na nové formuláře na inzerci v katalogu“

  1. I my jsme se stali obětí těchto podvodníků a jejich postup ne nehorázně drzý. Absolutně žádný výsledek jejich inzerce nemá a nepřinese ani za korunu výsledku. Nevíme co s tím, ale nejsme jim ochotni zaplatit ani korunu. Pokud jste někdo získal jediného klienta z titulu této inzerce, dejte vědět.

    JV

  2. Bohužel jsem také naletěla na tento podvodný e-mail. Formulář jsem odeslala a nyní bojuji s e-maily jisté Lydie, která mě pravidelně „upozorňuje“ na neuhrazenou pohledávku a vyhrožuje penále apod. Ráda bych kontaktovala i ostatní postižené a spojila se s nimi v boji proti této podvodné organizaci.
    LH

      1. Dobry den, tak dnes mi prisla upominka na zaplaceni invoice. Bohuzel jsen neco podobneho podepsala take.Co tedy dale?

        1. Dobrý den,
          námi doporučený postup je uveden v mém žlutě zvýrazněném příspěvku níže, z 2009/10/23 ve 22.42.

  3. Dobrý večer. Bohužel jsem také poslal formulář a dnes mi přišel papír na zaplacení. Potřeboval bych poradit co mám dělat. P.S. PROSÍM.

    1. Dobrý večer, tito podvodníci spoléhají jen na nezkušenost i malou informovanost (potvrzení zdánlivě nevinně vypadajícího formuláře) a následně strach lidí z penále, soudů a pod. Podvodníci mají velmi dobře spočítáno, že když budou psychologicky tlačit na „dlužníky“ za jimi nabízené bezcenné služby, určité malé procento nešťastníků jim pro klid v duši raději zaplatí a pro podvodníky jsou to velmi snadno vydělané velké peníze.

      Postupné kroky, které můžeme doporučit od prvních tlaků ze strany podvodníků:
      1) odmítat veškeré nároky podvodníků a vůbec veškerou diskusi s nimi
      2) pohrozit podvodníkům trestním stíháním za podvod (existují podobné kauzy, na které se lze odvolat a podvodníci o těchto svých slabých místech ví)
      3) najít si právníka a nechat si odborně poradit (existují i bezplatné právní poradny)
      4) spojit se s ostatními poškozenými a postupovat proti podvodníkům společně (= nižší náklady na právníka, silnější odpor, podpora ze strany médií a pod.)

      V průběhu řešení podobných problémů si důkladně zajistěte přebírání pošty v místě trvalého bydliště i sídla firmy, aktivujte a vybírejte si Datovou schránku, české rozhodčí soudy a někdy bohužel i normální soudy rozhodují zcela nelogicky klidně i ve prospěch podvodníků! Nepřevezmete-li si pak třeba i zcela nesmyslný rozsudek a neodvoláte se, budete muset platit!

  4. Včera mi od World business guide přišel email,že jsem do včerejška tj. 30.10.09 měl uhradit peníze. Takže tedy nemám vůbec reagovat?

  5. Přivítám, pokud mě pan VK případně ostatní postižení zkontaktují na email info@bnos.cz. Snažím se intenzivně hledat právní kancelář, která má s podobnými podvodníky již zkušenosti, jakmile se mi to podaří, přepošlu Vám kontakt, abychom mohli postupovat společně. Je-li mezi čtenáři tohoto webu právník, který ví, jak na ně, prosím také o kontakt na výše uvedený email.

    1. Vážení, já jsem se již s právníkem spojil ale zatím postup je pořád stejný, nereagují na pokusy o odstoupení od smlouvy. Předali moji pohledávku jakési firmě Waldberg and Hirsch a ti si nadále účtují 300 EUR k pohledávce. Napsali jsme jim, že nic nedostanou, že jejich pohledávka je pochybná a účinek reklamy nulový.
      Mám dojem, že ta CD kromě těch postižených objednatelů ani nikomu neposílají, nikdo o nich není informován a také reakce na ně ze strany potenciálních klientů není žádná. Nejsme ochotni zaplatit ani Euro za nic. Vydržet. Hlavně nesmíte přiznat, že jejich pohledávku jakkoli uznáváte. Pokud mi pošlete svou plnou moc a tak snad by pomohlo podání trestního oznámení společně. Prokonzultuji to s právníkem a ten ať navrhne formu té plné moci.

      JV Acta

      1. Dobrý den, děkuji Vám za nové informace.
        Zvyšování tlaku na oběti pomocí navyšování požadované částky je obvyklý trik, slabší povahy totiž v určité chvíli rezignují a podvodníkům pak klidně i za nic (jako je tomu v případě katalogových podvodů) zaplatí.
        Každopádně je nutné vše řešit s právníkem, tlačí-li podvodníci stále více.

        Co se týče plné moci, ta by dle mého názoru měla být ideálně přímo na právníka a co nejvíce konkrétní, tedy pouze za účelem společného postupu vůči žalované straně s cílem zbavit se všech závazků vůči žalované firmě.

      2. Dobrý den,

        je nás již více, kteří se snažíme jim bránit. Zatím jsem na doporučení jiného poškozeného využila právníky Advokacie Praha, kteří jim poslali výhružný dopis ve smyslu, že v ČR jsou známí jako podvodná firma a budou-li más dále obtěžovat podáme na ně trestní oznámení. U té druhé firmy již přestali, ale mě přišla opět v pátek další upomínka s různými příplatky a penále. Dopis poslali před týdnem, ještě chci týden počkat. Jinak souhlasím s tím se spojit a řešit to jednotně. Obvolala jsem namátkou pár firem, které jsou z ČR na těch jejich stránkách a nikdo si neobjednal inzerci vědomě. Všichni naletěli na jejich trik v domnění, že se jedná jen o bezplatnou aktualizaci.
        Příští týden Vás budu informovat zda dopis zabral.

        LH

        1. DOBRÝ DEN,
          Patřím do skupiny lidí, které podvodná firma chce zneužít. Spojila jsem se s právníkem a postupujeme podobně. Jsem připravena se spojit s ostatními. Zajímá mne jaká bude další odpověď pro Vás.
          Mě tam dokonce ani neregistrují firmu ale psa – hlásila jsem ho na výstavu WORLD DOG SCHOU a oni poslali DATA CONTROLL. Z důvodů mé neznalosti AJ a okolností že jsem byla chybně přihlášena jsem to považovala a požadavek vystavovatelů.Byl to tedy pro mne zcela nevyžádaný e-mail a celé mne to velice obtěžuje. Co je to za jednání skrývat podstatu do hůlkového písma a jak je možné že by právo mohlo být na straně podvodníka. DOUFÁM ŽE NÉ a že to právní kancelář vyřeší, kam jsem se obrátila vyřeší. Zdravím

  6. Pokud byste se dozvěděli, že někomu kromě postižených bylo doručeno CD se seznamem a kontakty firem, tak dejte vědět. Myslím, že celý business spočívá v tom, že hlupáci si pořádně nepřečtou smlouvu, jsou záměrně uvedeni v omyl. Pak jim doručí CD, které však ani nikomu dále neposílají a jen čekají, až nesmyslné penále doběhne do zajímavé výše a začnou to vymáhat. Už i výpovědní lhůta 10 dní je nesmyslně krátká a ani neumožňuje nikomu pořádně reagovat. Na tom je to všechno založeno. Předejděme je trestním oznámením pro podvod. Podvedení všech zemí spojte se!!!!

    Vrzáček

    1. Ano, přesně takto funguje princip katalogových podvodů a díky mnoha podobným znakům pak lze vyhrát i soud, prokáží-li se alespoň některé z nich.

      1. Považuji za prokazatelný omyl už jen to – že do světového průvodce zařadili mého psa a chtějí 995,- EUR a to třikrát PROTOŽE PÍŠOU ŽE JE TO OBJEDNANÉ ZÁVAZNĚ NA 3ROKY, a pokud nebylo vypovězeno do 7 dnů doporučeně na jejich adresu nabíhá automaticky dalších 3 roky.
        Já si jejich nabídku vůbec nikde neobjednala a nevyhledala – sprostě mi ji podstrčili na meil v době světové výstavy psů, kdy jsem zoufale čekala na vstupní list. Proč bych měla chtít za takové peníze jméno psa v katalogu, koho by to zajímalo…??? a stejně to chtějí pořád dál, vyhrožují mi jako nějakému darebákovi. Napsala jsem jim aby okamžitě vzaly navědomí že si nepřeji žádnou reklamu a že je to omyl, ale oni tu reklamu nestáhli. Vadí mi už jen samotný fakt že mě prezentují když o to nestojím a nepřeji si to. CO MÁM DĚLAT ABY VZALI NAVĚDOMÍ ŽE NECHCI ABY MOJE JMÉNO A JMÉNO PSA INZEROVALI – myslím že na to nemají právo???

  7. Ano pane Admin, souhlasím, prokonzultuji to s právníkem zda bude toho případu ochoten se hromadně ujmout. Asi bude chtít kopie všech dokumentů, které zatím byly podepsány a odeslány, ale to nechám na něj. Ozvu se. Už jich muám dost.

    JV

  8. Dobrý den, také s nimi máme zkušenost. Když přišla faktura s CD, hned jsem si uvědomila, o co jde, na odstoupení už bohužel bylo podle jejich obchodních podmínek pozdě. Přesto jsem ho poslala (vzor jsem našla na internetu), spolu s ním jsem vrátila nesmyslné CD, nicméně výsledek veškerý žádný. Ob den chodí faxem upomínky s penále, 2 x mi volala nějaká Dana (ani v emaiové vizitce se nedozvím příjmení) která mi odříkala naučenou řeč, když jsem vysvětlovala, že došlo k omylu, že jsme od „smlouvy“ odstoupili a že od nich nic nechceme a platit nic nebudeme, nevedlo to k ničemu. Když volala podruhé už jsem jí rovnou řekla, že marní můj i svůj čas, že o ničem diskutovat nebudu. A upomínky chodí vesele dál, sice je házíme do koše, ale přesto mám obavy. Byla to moje chyba, formulář jsem podepsala za firmu jako zaměstnanec a nerada bych něco platila nedejbože ze svého. Na internetu jsem našla zahraniční diskuze, problém s nimi mají po celé evropě. Moc rádi se přidáme k dalším podvedeným, společnými silami se třeba podaří uspět.Lucie

  9. Mně žádné CD nepřišlo,ale vše jsem konzultoval se svým příbuzným který je dlouholetý právník a ten mi radil tu stejnou věc jako admin abych vůbec nereagoval.

  10. Já se obávám, že jenom pouze „nereagovat“ nebude stačit. Abychom se nedočkali soudního příkazu k platbě a nedivili se….
    Výhružný dopis od mého právníka bohužel nezabral, naopak reagovali svými frázemi, že jsme povinni zaplatit za objednanou inzerci atd, atd.
    Pokud již pán z firmy ACTA s.r.o. nebo kdokoli jiný zjistil možnosti právníka zastupovat nás hromadně a podat žalobu, jsem pro udělat to co nejdříve.
    LH

    1. Souhlasím, jestliže podvodníci učiní další krok (např. výhružný konkrétní telefonát následující po obecných e-mailech), musí ho učinit i oběť podvodu, ideálně společnými silami (= levnější a s větší silou než jedinec).
      Podvodníky je nutno zahnat do kouta a ideálně jim znemožnit podnikat alespoň v EU, a to jak soudní cestou, tak náležitou medializací (TV pořady, kam se není problém s hromadnou žalobou pár desítek či nejlépe stovek obětí podvodu dostat) a osvětou (náš server je zde alespoň malým příspěvkem, odpovídající našim možnostem).

      Z vlastní mnohaleté praxe a několika pokusů založit zájmová sdružení se ale obávám, že český člověk je často tak líný a neochotný cokoliv řešit (i když je to v jeho prospěch), že jestli se nedáte dohromady či alespoň včas nepodniknete další protikroky, nakonec všichni spláčete nad výdělkem a podvodníkům budete donuceni zaplatit.

        1. Dobrý večer,
          bohužel jsem také mezi Vámi.. Hodně práce, málo času a ještě k tomu řešit nějaké dotazníky, které chodí mailem, jojo škoda, že jsem je neřešila.. Právě odesílám od právníka výhružný dopis, tak uvidím jestli zabere.. v každém případě bych se ráda zúčastnila Vašeho dalšího postupu..
          Děkuji M.P.Loudová

  11. Pro informaci všem podvedeným:
    Již jsem vstoupila v komunikaci s právní kanceláří, která podobné kauzy úspěšně řešila v minulosti. Pro první nástin jsem jim poslala obecné informace o WBG, jakmile budu mít od nich kladnou reakci k případné spolupráci a nástin podmínek k zastupování, zveřejním zde konkrétní informace a koho je třeba kontaktovat.
    Takže nevzdávejte to, věřím, že jsem již na správné cestě k úspěchu 🙂
    LH

  12. Po dohodě s advokátní kanceláří Valášek+ Plavec, kterou již zde zmiňoval kolega z firmy ACTA s.r.o.jsme dohodli následující postup: JUDr. Plavec nabízí svou pomoc všem, kteří podvodníkům z WBG naletěli stejně jako my a souhlasí s tím, že náklady na případné právní zastupování by se rozpočítali mezi všechny účastníky, kteří by se na Dr. Plavce obrátili.

    Každopádně jeho doporučení je – pokud chodí pouze výhružky a upomínky od International Directories a Waldberg a Hirsch – nereagujte, ale schovejte si veškerou dokumentaci a buďte ostražití. V okamžiku, kdy příjde dopis, který bude mít soudní či arbitrážní povahu, kontaktujte ihned Dr. Plavce, aby podnikl příslušné kroky.

    Pokud budete chtít osobní konzultaci, či si chcete potvrdit informace, které zde tlumočím, JUDr. Plavec je Vám rovněž k dispozici. Kontakt: JUDr. Petr Plavec, Petrská 12, Praha 1, tel 224 829 327, 777 234 125. Zkoušela jsem více právníku, ale přístup tohoto advokáta se mi zdál nejrozumnější.

  13. Po klidu, který trval asi 3/4 roku se podvodníci z WBG opět ozvali a začínají mi znovu vyhrožovat. Samozřejmě, že poslali další fakturu a navýšili veškerá penále.
    Veškerou dokumentaci schraňuji a doufám, že nebude nutné angažovat JUDr Plavce. Máte-li s WBG stejnou zkušenost a opět čelíte nepříjemným e-mailům, dopisům a telefonátům, budu ráda, když se podělíte.

    1. Dobrý den,

      bohužel i my jsme naletěli této podvodné firmě.. Chtěla jsem se zeptat, jestli jste proti nim podnikli nějaké právní kroky nebo dál ignorujete jejich výzvy a upomínky..dnes nám asi po půl roku opět přišel fax od nějaké Ramony..tak vždy znejistím, jestli to nechat tak nebo by mohli proti nám něco podniknout…děkuji za odpověď..

  14. Jsem obětí, a všichni kdo jste obětí Euro Business Guide, podívejte se prosím na stránky společná obrana, JUDr. Beneš Vám určitě bude nápomocen, zašle předlohu odmítacího dopisu, vypsanou stížnost na velvyslanectví, event. trestní oznámení, pošle nový zákon ohledně podvodníků a usnesení.

    Hodně štestí a pevný nerv. Jednou si udělám asi výlet do NL a to tam budou koukat, trochu je tam učešu.:-)

    1. Až pojedet, dejte mi vědet: 606 604 913
      Pojedu s Vámi, když jsem jim volal, řekl jsem jim at mě nes…..rou, že tam stejně dorazim a to budou koukat…

  15. Dobrý den,

    téma je stále aktuální i v roce 2022, bohužel. Tentokrát Inter-Fairs se sídlem v Costa Rice. V roce 2019 jsme omylem podepsali a odeslali jejich formulář s hlavičkou veletrhu ve Frankfurtu, načež jsme obdrželi první fakturu. Obratem jsme poslali doporučeně Žádost o odstoupení od smlouvy, ale bez odezvy.
    Nyní nám přišlo oznámení o inkasním řízení a hrozba soudního řízení.
    Chci se tedy zeptat jak to dopadlo minule a jestli se jde na výsledek odvolat při jednání ať s nimi nebo při soudním řízení, pokud na něj nakonec dojde.

    Díky za odpověď

    1. Dobrý den, Vaše situace mne mrzí 😥, ale děkuji Vám za informování ostatních 👍.

      Ve většině případů jde jen o plané vyhrožování, prostě to zkoušejí a velmi dobře vědí, že pár procent lidí jim skutečně zaplatí ☹️.

      Každopádně je to vždy individuální případ od případu (podle toho co přesně jste jim podepsali), takže Vám rozhodně doporučuji konzultaci s právníkem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..